کابل هم محور (کواَکسیال) (به انگلیسی: Coaxial cable) یا بافتهٔ هممحور کابلی است با مغزیِ رسانای داخلی که با پوشش نارسانای منعطفی محصور شدهاست؛ روی این لایهٔ منعطف نیز لایهٔ رسانای نازکی که برای انعطاف بیشتر به هم بافته شدهاست، قرار دارد؛ هدف از این لایه رسانای خارجی جلوگیری از نفوذ نویزهای محیطِ اطرافِ کابل میباشد. همهٔ این اجزا، در داخل عایق دیگری محصور شدهاند.
این کابلها دارای امپدانس (امپدانس (به انگلیسی: impedance) در مهندسی برق، میزان مخالفت در برابر جریان متناوب است که توسط تأثیر ترکیبی مقاومت و راکتانس در یک مدار پدیدار میشود) ، مخصوص به خود هستند؛ مثلاً کابل ۵۰ اهمی یا ۷۵ اهمی . کابل مورد استفاده در آنتن ماهوارههای خانگی و تلوزیون های همگانی از نوع هممحور ۷۵ اهمی هستند.
یکی از مشخصات بارز کابل هممحور این است که در حالت دریافت سیگنال با آن نویزی نمیتواند در طول خط انتقال وارد آن شود و در حالت ارسال سیگنال توسط آن تشعشع و تابشی در طول کابل دیده نمیشود؛ یعنی موج انتقالی کاملاً شیلد و محافظت میشود. کابل کواکسیال با برخی تغییرات می تواند به عنوان کابل بلندگو نیز استفاده شود.
کابل شبکه کواکسیال شامل یک کانال فیزیکی است که سیگنال الکتریکی را منتقل میکند. این کانال هم شامل یک رسانای فلزی بوده که یک لایه عایق و محافظ رسانا آن را پوشانده است. هسته مسی موجود در کابل کواکسیال، دیتا را به سرعت منتقل کرده و اجازه نمیدهد که هیچ تداخلاتی روی آن تأثیر گذاشته یا به دلیل عوامل محیطی تخریب شود.
قبلترها از کابل کواکسیال برای اتصال اینترنت به انترپرایزها و دیتاسنترها استفاده میشد که الان، کابلهای جفت تابیده شده به یکدیگر جایگزین کابل کواکسیال شده است. کابل کواکسیال یا کابل آنتن به کمک ریپیترها، اطلاعاتی مثل صدا و تصویر را از فواصل طولانی منتقل میکند. در حالت کلی، ویژگی کابل کواکسیال برای انتقال امواج از آنتن به گیرنده بوده و برای این امر کاربرد دارد. کاربردهای دیگر کابل کواکسیال در اتومبیل، تجهیزات نظامی، تجهیزات پزشکی، گیرندههای آنتن رادیو و تلویزیون، هواپیما و متصل شدن به دیشهای ماهواره است.
ساختار سیم کواکسیال چیست؟ ساختار و اجزای کابل کواکسیال شامل یک سیم رسانا مسی، روکش پلاستیکی محافظتی یا عایق، غلاف محافظتی پلاستیکی و یک محافظ فلزی که امنیت دادههای عبوری را برقرار میکند، است.
لایه مرکزی کابل کواکسیال دارای یک رسانای الکتریکی بوده که عایقبندیشده است. این ساختار به محصور ماندن سیگنالها کمک کرده و از نویزهای الکتریکی و تداخل در سیگنالها جلوگیری میکند. لایه مرکزی این کابل که دارای یک رسانای الکتریکی است را هم میتواند از یک سیم ساده باشد و هم میتواند از سیمهای تابیده شده به یکدیگر تشکیل شده باشد. این سیم مسی با یک عایق به دور خود پوشیده شده که روی این عایق، با یک لایه بافته شده از جنس فلز یا مس کاور شده است. در نهایت، تمام ساختار گفته شده درون یک عایق بیرونی قرار گرفته و برای استفاده آماده میشود.
باتوجه به توضیحاتی که درباره کابل کواکس دادیم، حتماً متوجه شده اید که این کابل، از چهار بخش تشکیل شده است:
عدد اول: قطر متوسط عایق
عدد دوم: جنس عایق پلی اتیلن جامد
D : کابل با امپدانس مشخصه 50 اهم
C : کابل با امپدانس مشخصه 75 اهم
V : بافت روی عایق یک لایه
W : بافت روی عایق دولایه
S : کابل با هادی داخلی استرندشده (7 رشته)
CS : کابل با هادی داخلی فولاد
آشنایی با انواع کابل کواکسیال
تقسیم بندی های مختلفی برای انواع کابل های کواکسیال وجود دارد. در یک تقسیم بندی، این کابل ها به دو دسته تیک نت (Thicknet) و تین نت (Thinnet) تقسیم می شوند.
تیک نت (Thicknet):
کابل های کواکس نوع تیک نت امروزه کاربرد چندانی ندارند. این نوع از کابل هم بند که به کابل اترنت استاندارد نیز معروف است، 0.5 اینچ قطر دارد. قسمت مسی داخل این نوع کابل، بزرگ است. هرچه ضخامت آن بیشتر باشد، می تواند سیگنال را تا مسافت بیشتری حمل کند.
تین نت (Thinnet):
نوع پرکاربردتر کابل کواکس، تین نت است. این مدل کواکس، نرم و انعطاف پذیر می باشد و قطر آن به 0.25 اینچ می رسد. این کابل در تمامی شبکه های انتقال سیگنال های فرکانس بالا استفاده می شود. کابل های تین نت می توانند، بدون ضعیف شدن سیگنال، آن را تا 185 متر حمل کنند. مقاومت این نوع کابل، 50 اهم است و هر متر آن در حدود 37 گرم وزن دارد. کابل تین نت در واقع یک نسخه از کابل RG-58 می باشد که با RG-58C/U و RG-58A/U شناخته می شود. البته در شبکه های انتقال داده، این نوع از کابل های تین نت امروزه تقریباً به طور کامل با کابل های Cat 5 و Cat 6 و کابل های مشابه جایگزین شده اند.
انواع مختلفی از کابل های کواکسیال وجود دارند که نوع RG از همه شناخته شده تر می باشد. مخفف RG در این نوع از کابل های کواکس، از حروف اول دو کلمه Radio Guide گرفته شده است. این عبارت به معنای راهنمای رادیویی می باشد که سابقه استفاده از آن، به دوران جنگ جهانی دوم بر می گردد. کابل های کواکسیال نوع RG بسیار زیاد هستند و استفاده از برخی از آنها در دوران کنونی منسوخ شده است. نزدیک به 50 استاندارد متفاوت (RGهای متفاوت) برای کابل کواکس وجود دارد. بیشتر آنها به درد استفاده در رادیو آماتور یا تلویزیون های کابلی می خورند.
کابل RG-59/U نیز نوع خاصی از کابل های کواکسیال با امپدانس 75 اهم است. این نوع از کابل های کواکسیال اغلب برای ارتباطات توان پائین ویدئویی و RF استفاده می شود. کابل RG-59 برای همزمان سازی دو دستگاه دیجیتال صوتی مانند دستگاه های اپتیکال ADAT کاربرد دارد.
در یک تقسیم بندی دیگر، کابل های کواکسیال را می توان به انواع زیر تقسیم کرد:
یکی دیگر از کاربردهای کابل کواکسیال، استفاده برای انتقال سیگنالهای متصل به اینترنت است. اما نکته قابل توجه در این نوع مصارف این است که فرکانسهای بالاتر از ویدئوهای سنتی آنالوگ در آن اجرا میشود. طبق دلیل گفته شده، باید از کابلهای طراحی شده برای این کار استفاده شود.
کابل کواکسیال RG6 برای چنین مصارفی تولید شده و مشکل شما را حل میکند. این کابل رسانای بزرگتر، عایق دی الکتریک ضخیمتر و در نتیجه کیفیت سیگنال ارائه شده بهتری نیز دارد. این مدل از کابلهای کواکسیال با یک نوع محافظ دیگری هم تولید میشود که میتواند سیگنالهای سطح GHz را نیز منتقل کند.
بهترین گزینه برای دریافت دادههای HD، کابل کواکسیال RG11 است. این کابل آنتن از دیگر کابلهای آنتن قدرت بالاتری دارد و به دلیل فضای بیشتری که برای انتقال دادهها ایجاد میکند، سیگنالها با سرعت بالا و بسیار قوی منتقل میشوند. کاربرد این کابل آنتن برای انتقال تمامی دادهها و سیگنالها از جمله صوت، تصویر و ویدئو است. کابل آنتن RG11 به دلیل نداشتن لرزش و نویز در فواصل طولانی، یکی از بهترین کابلهای کواکسیال بوده و در بسیاری از مصارف کاربرد دارد.
انواع کابل کواکسیال در بازار تحت نامهای زیر دیده میشود. هر کدام از انواع کابلهای زیر در یک از دو دسته Thick net و Thin net قرار میگیرند. برخی از معروفترین انواع کابلهای کواکسیال عبارتند از:
میزان امپدانس این نوع کابل 50 اهم است و هسته ضخیم تری در حدود 2.17 میلی متر دارد و برای محیط بیرون مناسب است.
این نوع کابل امپدانسی به میزان 50 تا 52 اهم دارد و برای انتقال سیگنال های ضعیف می تواند و ارتباطات رادیویی موثر واقع شود.
مغزی این کابل به شکل مفتول و امپدانس ان در حدود 50 اهم است.
فرکانس این کابل 1 گیگاهرتز و امپدانس ان 50 اهم است که در سیستم های ماکرویو و مدارات مخابراتی بیشترین کاربرد را دارد.
این کابل دارای امپدانس 75 اهم و قطری در حدود 2.5 میلیمتر دارد و برای گیرندهای ارتباطی استفاده می شود.
این کابل در سیستم های مخابراتی تا فرکانس 1 گیگاهرتز ، امپدانس 50 اهم و ضخامت 1.80 میلیمتری کاربرد فروانی دارد و برای تلوزیون ، کامپوتر و دستگاه های الکترونیکی استفاده می شود.
برای کمک به شناسایی انواع مختلف کابل کواکسیال، راهنمای اندازه در اینجا آمده است:
نوع کابل کواکسیال
Outside diameter
RG-58
4.95mm
0.195″
RG-59
6.15mm
0.242″
RG-6
6.90mm
0.275″
RG-62
RG-11
10.30mm
0.405″
RG-12
14.10mm
0.555″
RG-213
انواع کانکتور کابل کواکسیال
BNC Connector
کانکتورهای کواکسیال Bayonet Neil-Concelman (BNC) برای اتصال یا قطع سریع در تجهیزات RF، ابزار تست، رادیو، تلویزیون و سیگنال ویدیویی استفاده می شود.
TNC Connector
کانکتورهای Threaded Neill-Concelman (TNC) محصولات کوچک و مقاوم در برابر آب و هوا هستند که تا 12 گیگاهرتز کار می کنند. آنها اغلب در تلفن های همراه و اتصالات RF / آنتن استفاده می شوند.
SMB Connectors
کانکتورهای ساب مینیاتوری نسخه B (SMB) یکی از محبوبترین کانکتورهای RF/مایکروویو برای تجهیزات صنعتی و مخابراتی هستند که یک طراحی کوپلینگ ساده برای کابلهایی با اتصالات غیر معمول ارائه میدهند.
7/6 DIN Connector
کانکتور 7/16 DIN (Deutsches Institut für Normung) یک کانکتور RF رشته ای است که برای اتصال کابل های کواکسیال استفاده می شود. این کانکتورها عمدتاً برای کاربردهایی استفاده میشوند که به مقاومت در برابر آب نیاز دارند، زیرا قوی و بادوام هستند. آنها به ویژه برای ایستگاه های پایه و سیستم های ارتباطی پخش مفید هستند
QMA Connectors
کانکتورهای QMA کانکتورهای فرکانس رادیویی کواکسیال هستند. آنها مانع محافظ را در کاربردهای الکتریکی حفظ می کنند و دارای مکانیسم های snap-on هستند. آنها برای تنظیمات صنعتی و ارتباطات ایده آل هستند.
MCX Connector
کانکتورهای میکرو کواکسیال (MCX) برای محیط هایی که از نظر اندازه یا فضا محدود هستند ایده آل هستند.
کانکتورهای MCX بین DC و 6GHz در بی سیم، GPS، کارت های تیونر تلویزیون، سخت افزار RF و برنامه های دیجیتال سلولی کار می کنند. این کانکتورها همچنین دارای طراحی اتصال محکم برای نصب آسان هستند.
RCA Connectors
کانکتور Radio Corporation of America (RCA) که کانکتور cinch نیز نامیده می شود، به طور گسترده برای برنامه های صوتی و تصویری استفاده می شود
کابل های کواکسیال برای چه مواردی استفاده می شوند؟
در اینجا برخی از کاربردهای مختلف کابل کواکسیال و اینکه کدام نوع برای این کار مناسب تر است آورده شده است:
RG-6 Coaxial Cable
کابل کواکسیال برای تلویزیون
کابل کواکسیال بی کیفیت می تواند بر دریافت تلویزیون تأثیر بگذارد، بنابراین مهم است که بهترین کابل را برای کار انتخاب کنید.کابل کواکسیال طراحی شده برای تلویزیون داخلی باید 75 اهم باشد و کواکسیال RG-6 برای تلویزیون ایده آل است.
RG-11 coaxial cable
کابل کواکسیال برای HDTV (با وضوح بالا)
بهترین کابل کواکسیال برای HDTV RG-11 است.این نوع کابل نسبت به سایرین گیج بالاتری ارائه می دهد که فضای بیشتری را برای انتقال سیگنال ها فراهم می کند. این باعث می شود کابل RG-11 در انتقال سیگنال های HD قوی با سرعت ماهر باشد.
کابل کواکسیال برای اینترنت
کابل های کواکسیال را می توان برای انتقال سیگنال برای اتصال به اینترنت استفاده کرد، اما سیگنال های اینترنت در فرکانس های بالاتری نسبت به ویدئوهای آنالوگ سنتی اجرا می شوند.
کابل RG-6 برای برآورده کردن این نیاز طراحی شده است. دارای هادی بزرگتر است که کیفیت سیگنال بسیار بهتری را ارائه می دهد و عایق دی الکتریک ضخیم تر است. کابلهای RG-6 نیز با نوع دیگری از محافظ ساخته شدهاند، به این معنی که میتوانند سیگنالهای سطح گیگاهرتز را به طور موثرتری حمل کنند.
RG-59 coaxial cable
کابل کواکسیال برای دوربین مداربسته
کابل کواکسیال RG-59 بهترین نوع برای سیستم های دوربین مداربسته است، اما RG-6 نیز قابل استفاده است. RG-6 می تواند مسافت های طولانی تری نسبت به RG-59 بدون از دست دادن سیگنال ویدیویی طی کند، با این حال، کابل ضخیم تر و محکم تر است که کار با آن راحت نیست.
RG-6 coaxial cable
کابل کواکسیال برای فیلمبرداری
رایج ترین انواع کابل کواکسیال برای ویدیو RG-59 و RG-6 هستند. از این میان، RG-59 کابل استاندارد صنعتی است، در حالی که RG-6 برای سیگنال های ویدئویی دیجیتال بهتر است.
گردآوری شده توسط پوریا مهتدی
نام و نام خانوادگی :* !!!
پست الکترونیک :
نظرات: * !!!
آدرس فروشگاه : شیراز ، خیابان هنگ ، نبش کوچه 4
تلفن : 07132360949
ایمیل : info@imensazanshiraz.com
© طراحی سایت : گروه طراحی سیرن
تمامی حقوق مادی و معنوی محتوای موجود در این وبسایت متعلق به شرکت ایمن سازان است و هرگونه کپی برداری از آن غیر مجاز است.