در زمان کار با دوربین های مداربسته ممکن است با مشکلاتی از جمله قرمز شدن تصویر دوربین مداربسته مواجه شویم. این دسته از مشکلات موجب می شوند تا دوربین کارایی خوبی نداشته باشد. برای رفع آنها ابتدا باید علت بروز این تغییرات را جویا شویم. در این مقاله سعی شده است تا علت تغییر رنگ تصویر دوربین مداربسته در حالت های مختلف بررسی شود. به این ترتیب می توانیم علت بنفش یا صورتی شدن تصویر، سیاه شدن تصویر و به طور کلی دلیل رنگی شدن تصویر را بیابیم و برطرف کنیم.
در ابتدا به طور مختصر به نحوه ایجاد تصویر در دوربین های مداربسته می پردازیم. بر همین اساس می توانیم نقص در عملکرد بخش های مختلف را توصیف و اثر بخشی آن را درک کنیم.
نقش سنسور یا حسگر تصویر
تصویر دیجیتالی با ثبت نوری که از اشیاء به لنز و از آن به سطح حسگر می رسد بوجود می آید. الگوهای منظم و نا منظم نوری بر خانه های سطح حساس حسگر تصویر را ایجاد می کنند. محاسبه اطلاعاتی مانند رنگ، میزان رنگ، شدت رنگ، درجه روشنایی و تیرگی در سنسور انجام می شود. بعد از مشخص شدن این مقادیر، میزان کنتراست و تعادل رنگی براساس نور سفید دریافت شده از محیط نیز در واحد ثانیه محاسبه می شود. این پردازش به طور مداوم انجام می شود تا تصویر خروجی دارای رنگ و نور با جزئیات متناسب با توان خروجی حسگر ارائه شود.
نقش فیلتر IR CUT
ساخت دوربین های مداربسته مجهز به دید در شب به گونه ایست که در محیط تاریک و یا هنگام شب از امواج مادون قرمز یا IR برای ثبت تصویر استفاده می کنند. در طی روز که محیط دارای نور سفید است دوربین دیگر نیازی به مادون قرمز ندارد. زیرا حجم نور مادون قرمز نیز در روز بسیار زیاد است که جذب آنها موجب غیر طبیعی شدن تصویر می شود. فیلتر IR CUT وظیفه دارد در روز مانع رسیدن تمام امواج IR به چیپ تصویر شود. در هنگام شب و کاهش نور سفید این فیلتر غیر فعال شده و LED های IR فعال می شود.
گاهی کابل تصویرددوربین مداربسته ممکن است دچار اتصالی شود. به این ترتیب نمایش تصویر نیز دچار اختلال شده و همه چی به رنگ قرمز در می آید. بنابراین هنگام قرمز شدن تصویر ابتدا کابل تصویر را چک کنید و در صورت اتصالی باید آن را تعویض کنید.گاه به هم ریختن تنظیمات رنگ نمایشگر مانیتور دلیل قرمز شدن تصویر دوربین مداربسته است. لذا برای حل این مشکل بهتر است تنظیمات را به حالت کارخانه (ریست فکتوری) برگردانید.گاهی نیز ممکن است قرمز شدن تصاویر به دلیل به هم ریختن تنظیمات رنگ دستگاه NVR یا DVR باشد. برای حل این مساله نیز باید تنظیمات دستگاه ضبط تصاویر را به حالت کارخانه برگردانید.
یکی دیگر از تنظیماتی که به کیفیت تصاویر بهبود می بخشد، تنظیمات فوکوس(زوم) لنز دوربین مداربسته است که در صورت عدم تنظیمات مناسب موجب تاری و متعاقبا بهم ریختن رنگ و تغییر رنگ تصاویر دوربین مداربسته می شود.
وجود یک میدان مغناطیسی در اطراف دوربین مداربسته هم میتواند علت تغییر رنگ تصویر دوربین مداربسته و قرمز شدن تصویر دوربین مداربسته باشد. محیط اطراف محل نصب دوربین را چک کرده و در صورت وجود هر میدان مغناطیسی مانند آهنربا، آن را از محل دور نمایید تا مشکل دوربین شما حل شود. هرچند این مشکل بیشتر در دوربین های آنالوگ شایع است و در دوربین های توربو اچ دی کمتر دیده شده و در دوربین های تحت شبکه بسیار کم است.
علاوه بر مشکلات نرم افزاری، مشکلات سخت افزاری مانند خرابی برد دستگاه رکوردر و یا خرابی برد دوربین هم یکی دیگر از علت های تغییر رنگ تصویر دوربین مداربسته است.
خراب بودن ICR دوربین مداربسته نیز باعث ایجاد هاله های قرمز یا بنفش در تصویر می شوند. برای برطرف شدن این مشکل باید ICR را تعویض کنید.
از دیگر مشکلات سخت افزاری می توان به خرابی CCD اشاره نمود. CCD مخفف Charge Copled Device است که یک سنسور مجهز به چیپ های حساس به نور و متشکل از پیکسل های فراوان در سطح خود است. به میزان نور ورودی که به هر یک از پیکسل ها می رسد تصویر واضح و با کیفیتی تشکیل می شود.
خرابی کابل VGA که تصاویر را از دستگاه رکوردر به روی نمایشگر منتقل می کند از دیگر علت های تغییر رنگ دوربین مداربسته است. حتما چک نمایید تا در اتصالات کابل VGA اختلالی وجود نداشته باشد. لازم به ذکر است این اشکال موقعی وجود خواهد داشت که بهم ریختگی رنگ یا قرمز شدن تصویر روی همه دوربین ها وجود داشته باشد.
ممکن است علت قرمزی تصویر دوربین مداربسته خراب شدن برد دستگاه DVR یا NVR باشد. در صورت چنین مشکلی حتما از بخش گارانتی یا تعمیرکار متخصص کمک بگیرید.
چنانچه در اطراف مانیتور یک میدان مغناطیسی مثل آهن ربا وجود داشته باشد ممکن است باعث قرمز شدن تصویر گردد. بنابراین به خوبی اطراف مانیتور را چک کنید و در صورت وجود آهن ربا و یا اجسامی که باعث ایجاد میدان مغناطیس می شود. آن را از مانیتور دور کنید.
علت تغییر رنگ تصویر دوربین مداربسته به بنفش یا صورتی، می تواند به دلیل یک نرم افزار بد ، سیستم عامل بد ، تنظیمات اشتباه و یا حتی یک محیط بسیار سرد و … باشد. با این وجود، در اکثر مواقع علت نمایش تصویر صورتی در دوربین مداربسته عملکرد نادرست فیلتر IR cut است.
فیلتر IR Cut مخفف عبارت Infrared Cut Removal است. فیلتر ای ار کات یک فیلتر رنگی است که نور مادون قرمز را مسدود می کند. ممکن است در طول شبانه روز نور مادون قرمز طبیعی که در محیط اطراف وجود دارد اختلال در تصاویر ایجاد شود. لذا به منظور جلوگیری از این مشکلات از فیلتر برش IR که در جلوی سنسور دوربین نصب است، استفاده می شود. وظیفه این فیلتر جلوگیری از بروز نور مادون قرمز به سنسور تصویر است.
به این ترتیب، فیلتر IR Cut یک قطعه فیزیکی است که به صورت اتوماتیک خاموش و روشن می شود تا نور نامرئی را فیلتر کند. اما گاهی اوقات ممکن است این قطعه فیزیکی (IR Cut) تا حدی در حالت شب گیر کند و به درستی بسته نشود یا اینکه به به هر نحوی آسیب ببیند. به عنوان مثال گاه در دمای بسیار پایین (-20 c) ممکن است فیلتر ir مسدود شود. در این حالت شما تصاویر را به رنگ بنفش یا سبز خواهید دید.
راه های مختلفی برای رفع این مشکل در سیستم های نظارتی و حفظتی وجود دارد. در این بخش به برخی از رایج ترین آنها می پردازیم:
اگر دوربین در محلی قرار دارد که به طور مستقیم با نور خورشید در تقابل است آن را طوری قرار دهید که کمتر در معرض نور مستقیم خورشید باشد. زیرا نور خورشید باعث ایجاد رنگ های نامتناسب در تصاویر دوربین مداربسته می شود. شما باید حتیالامکان نور خورشید را مسدود کنید. استفاده از یک محافظ نور خورشید یک راه حل به جا و درست است. پس دوربین باید طوری جانمایی گردد که زیاد رو به خورشید نباشد.
یکی از راه های بسیار ساده و موثر خاموش/روشن کردن دوربین است. با قطع اتصال برق دوربین را خاموش کنید. اگر از دوربین های شارژی یا بی سیم استفاده می کنید، باتری آن را جدا کنید. بعد از مدت کوتاهی مجدداً دوربین را روشن کنید. دوربین را با برنامه همگام سازی و راه اندازی کنید. گاهی این همین خاموش/ روشن کردن به عنوان ریست کردن دوربین عمل می کند. اساساً نرم افزار از ابتدا شروع به کار می کند و به طور خودکار مشکلات نرم افزاری و سخت افزاری را که علت بنفش شدن تصویر دوربین مداربسته بودند را برطرف می کند.
چراغ های IR LED دوربین مداربسته را به صورت دستی خاموش کنید. این کار ممکن است از طریق تنظیمات دوربین مداربسته به طور فیزیکی انجام شود. با باز کردن دوربین و جدا کردن کابل از بلوک IR به مادربرد قابل انجام است. پس از گذشت چند ثانیه LED ها را مجدداً روشن کنید.
لازم به توضیح است که ممکن است برای اطلاع از نحوه خاموش کردن چراغ های IR لازم باشد به دفترچه راهنمای دوربین مراجعه کنید. برخی از تولید کنندگان دوربین های مداربسته گزینه “خاموش کردن” در تنظیمات ندارند. در این مدل ها از روش جدا کردن کابل می توان استفاده کرد. در برخی مواقع باید چند بار چراغ های LED IR را خاموش و روشن کنید تا فیلتر برش IR به حالت اولیه خود برگردد. به این ترتیب مشکل تصویر صورتی یا بنفش حل می شود.
تنظیمات ATW و AWB را بررسی کنید
اگر دوربین در محیط بیرونی قرار دارد ، میتوانید تنظیمات تعادل سفیدی را در OSD دوربین به جای حالت ATW روی OUTDOOR قرار دهید. به خاطر داشته باشید که رنگ ها در این حالت کمی کسل کننده و به اصطلاح مرده به نظر می رسند و به اندازه استفاده از ATW واضح نیستند.
چگونه این تغییرات را اعمال کنیم؟ ساده است پشت دوربین را بررسی کنید حتما دکمهای می بینید.
این دکمه منوی نمایش روی صفحه را راهاندازی میکند و یا در مدل های پیشرفته تر مانند محصولات شرکت هایک ویژن از طریق نرم افزاری به منو OSD دوربین دسترسی دارید. دوربین های برند هایک ویژن دارای قابلیت دسترسی به OSD از طریق کابل کواکسیال هستند.
تکنولوژی AWB وظیفه بالانس نور سفید را دارد و در نهایت سبب ارتقا کیفیت تصاویر می شود. AWB مخفف Automatic White Balance است به معنای متعادل کردن و تصحیح اتوماتیک نور سفید؛ با وجود این تکنولوژی در دوربینها از جمله هایک ویژن تصاویر واقعی و واضحی بوجود می آیند. با وجود این فناوری دوربین قادر است در حضور منابع نوری مختلف به خوبی نور سفید را متعادل کرده و تصاویر را عاری از هرگونه رنگ های غیر طبیعی و ناموزون کند.
برای جابجایی فیلتر IR CUT می توانید از یک آهن ربای قوی استفاده کنید. آهن ربا را روی لنز دوربین حرکت دهید. این حرکت باید به گونه ای باشد که فیلتر IR را تحت تاثیر قرار دهد. این راه کار زمانی موثر و کارامد خواهد بود که فیلتر موقتاً گیر کرده باشد. آهن ربا آن را جابجا کرده و علت تغییر رنگ تصویر دوربین مداربسته برطرف می شود. گاهی همین مشکل گیر کردن فیلتر موجب می شود تصویر صورتی، سبز و در برخی موارد سیاه یا سفید نشان داده شود.
به محل نصب دوربین توجه کنید همانطور که در مقالات قبل هم اشاره شد دوربین ها را با توجه به ویژگی های خود در مکان های مناسب استفاده کنید. دوربین هایی که مناسب استفاده در مناطق سرد هستند دارای ویژگی هایی اعم از تحمل باد و گرد و غبار و مه هستند و محفظه آن ها به گونه خاصی طراحی شده است تا بتوانند در این شرایط مقاوم باشند. مثلا در مناطق مرطوب و دارای بارش مداوم، دوربین های ضد آب گزینه مناسبی برای استفاده هستند. یکی از مشکلاتی که دمای پایین در پی دارد، اختلال در فیلتربرش IR است، پس حتما دما و مدل دوربین را چک کنید.
نگه داری دوربین مداربسته در حفظ کیفیت تصویر و عملکرد دوربین نقش مهمی دارد. می توانید با دست دوربین را بپوشانید تا LED های IR روشن شوند. در این مواقع باید صدای زیر و بمی را از موتور فیلتر IR بشنوید. در مواردی موتور به خوبی کار می کند اما نمی تواند شیشه فیلتر را حرکت دهد. دلیل آن ممکن است وجود آلودگی باشد که فیلتر در جای خود گیر کرده است.
کاور را به درستی ببندید و اجازه ندهید آلودگی به قسمت های داخلی دوربین نفوذ کند. از بگ های کوچک سیلیکونی نیز برای جذب رطوبت می توانید استفاده کنید. دوربین را باز کنید و با دقت تمیز کنید. اگر دوربین همچنان در محدوده زمان گارنتی است، این کار را انجام ندهید.
همان طور که از قبل اشاره شد تنظیمات دوربین را از منوی آن بررسی کنید. میتوانید با زدن دکمه پیش فرض تنظیمات را به حالت پیش فرض برگردانید. حالا تصاویر شما دارای هاله صورتی، بنفش یا قرمز نیست.
مشکل تغییر رنگ تصویر دوربین مداربسته گاهی با یک ریست کردن ساده قابل حل است. در صورت لزوم می توانید دوربین را از برق بکشید و چند ثانیه یا چند دقیقه صبر کنید و سپس آن را به برق زده و مجددا روشن کنید. اگر دوربین شما با باتری کار می کند میتوانید آن را خارج کرده و مجددا باتری را سر جای خود قرار دهید و از این طریق دوربین را مجددا راه اندازی کنید.
ریست کردن دوربین مداربسته با بازنشانی آن به تنظیمات کارخانه بسیار متفاوت است به این صورت که با ریست کردن، سورس های کوتاهی که در برنامه دوربین اجرا شده است و شاید باعث تغییر رنگ دوربین مداربسته شده است پاک می شود. در واقع حافظه کش آن پاک می شود. به طور کلی با ریست کردن بر خلاف بازنشانی کارخانه تنظیمات ثابت باقی می مانند. البته لازم به ذکر است این روش بیشتر در دوربین های تحت شبکه جوابگو است. برای دوربین های توربو اچ دی لازم است وارد منوی OSD شده و در آنجا بازنشانی تنظیمات را انجام دهید.
وقتی گزینه بازنشانی تنظیمات کارخانه را انتخاب کنید تنظیماتی که روی دوربین اعمال کرده اید به کل پاک می شوند. در این صورت دوربین به حالت عادی برمی گردد و دیگر تنظیمات اشتباهی را اجرا نمی کند و هر گونه مشکلی برطرف می شود با این کار به خصوص اگر قرمز شدن تصویر دوربین مداربسته و یا صورتی شدن آن به دلایل نرم افزاری باشد رفع می شود
اگر تمام موارد گفته شده را انجام دادید اما همچنان مشکل تغییر رنگ دوربین درست نشد، تنها راه حل باقی مانده خرید دوربین مداربسته جدید است.
دلیل اصلی سیاه سفید بودن تصاویر دوربین مداربسته ، سنسور مادون قرمز می باشد. زمانی که محیط در حالت شب و نور کم قرار می گیرد سنسور مادون قرمز فعال می شود و تصویر را به صورت دید درشب ضبط خواهد کرد. در دوربین های معمولی تصاویر دید در شب سیاه سفید هستند. بنابراین اگر در روز حتی تصویری سیاه سفید داشتید به احتمال زیاد ممکن است سنسور مادون قرمز فعال شده باشد.برای برطرف کردن این مورد می توان دوربین را خاموش و روشن کرد تا تنظیمات مادون قرمز به حالت اولیه برگردد. اگر مشکل از دوربین نبود ، دستگاه ضبط را خاموش و روشن کنید.گاهی ممکن است که به دلیل اینکه مانعی بر سر راه سنسور دوربین باشد که باعث تابش نور مادون قرمز می شود. بهتر است لنز دوربین را چک کنید و اطمینان حاصل کنید که از هر گونه آلودگی و گرد و غبار پاک شده است.
گاهی عدم اتصال صحیح برق به دوربین ، موجب می شود تصویر سیاه سفید ضبط شود. یا منبع تغذیه و کابل خراب یا معیوب باشد. باید برای برطرف کردن آن عواملی را بررسی کنید.
اولین مورد، بررسی کابل می باشد. برای اطمینان از اینکه مشکل از کابل است یا دوربین ، بهتر است یک دوربین دیگر را به کابل وصل کنید ، اگر همچنان تصویر مشکل داشت، احتمال زیاد علت خرابی کابل است و باید آن را تعویض کنید.
دومین مورد ، بررسی دوربین می باشد. دوربین را به یک کابل سالک متصل کنید و تصویر را بررسی کنید. اگر همچنان تصویر شما سیاه سفید بود، مشکل از دوربین مداربسته است. بنابراین نیازی به تعویض کابل نیست.از سالم بودن منبع تغذیه ، اطمینان حاصل کنید. اگر فکر میکنید ممکن است منبع تغذیه دارای ایرادی باشد آن را تست کنید و تصویر دوربین را با یک منبع تغذیه دیگر بررسی کنید.
اگر مانعی جلوی لنز دوربین باشد ، با بازتاب نور مادون قرمز به لنز دوربین ، تصویر دوربین دارای یک سری نقاط سفید رنگ و مبهم خواهد شد. سطوح مقابل دوربین و زاویه دید گسترده ( wide ) باعث بروز این اتفاق می شود. زاویه دید را تغییر دهید تا این موضوع رفع شود.
عمده ترین دلیل سیاه و سفید شدن تصویر ، وجود ذرات معلق در هواست. با نزدیک شدن این ذرات به لنز دوربین ، لکه های سفید و بزرگی روی تصاویر دوربین ایجاد می شود. راه حل آن این است که درب و پنجره ها را ببیندید تا از نفوذ ذرات به داخل جلوگیری شود.
دوربینهای مداربسته مجهز به سنسوری است که قادر است میزان نور را اندازه گیری کند و دوربین را در حالت رنگی قرار دهد. همچنین با کمک این سنسور باعث تنظیم دید در شب نیز میشود. حال اگر نور کافی از محیط به سنسور نرسد، ضبط تصاویر به صورت سیاه و سفید خواهد شد. برای رفع این معزل باید نور محیطی که دوربین در آن قرار گرفته به اندازه کافی باشد.
چنانچه حالت دوربین از AHD به TVI تغییر کرده باشد، تصاویر دوربین مدار بسته به صورت سیاه و سفید ضبط خواهد شد. برای رفع این مشکل لازم است به قسمت تنظیمات DVR بروید و مجددا تنظیمات را درست کنید.
گردآوری شده توسط پوریا مهتدی
نام و نام خانوادگی :* !!!
پست الکترونیک :
نظرات: * !!!
آدرس فروشگاه : شیراز ، خیابان هنگ ، نبش کوچه 4
تلفن : 07132360949
ایمیل : info@imensazanshiraz.com
© طراحی سایت : گروه طراحی سیرن
تمامی حقوق مادی و معنوی محتوای موجود در این وبسایت متعلق به شرکت ایمن سازان است و هرگونه کپی برداری از آن غیر مجاز است.