دزدگیرها تقریباً در همه موسسات تجاری جزء تجهیزات اصلی محسوب می شوند. این دستگاه های کوچک در صورت نفوذ فرد غیر مجاز به داخل ساختمان، زنگ خطر را به صدا در می آورند، بنابراین به افراد در مجاورت مکان مورد نظر اطلاع می دهد که یک خطر رخ داده است.
حتی خانه های شخصی و مسکونی نیز اقدام به نصب دزدگیرها و سیستم های اعلام سرقت به عنوان وسیله ای برای تقویت امنیت منزل خود و بازداشتن سارقان از ورود اجباری به داخل ساختمان می نمایند. اقدام سریع در هنگام وقوع سرقت از اهمیت زیادی برخوردار است و سیستم های اعلام سرقت با وجود آژیرها و هشدارهایی که می دهند سبب می شوند تا افراد بتوانند به موقع اقدامات لازم را انجام دهند.
اما سیستم های اعلام سرقت چگونه کار می کنند؟ این وسایل چقدر در ایمنی و محافظت از ساختمان ها اهمیت دارند؟ ما در این مقاله در رابطه با همه مواردی که باید در مورد طرز کار سیستم اعلام سرقت بدانید بحث خواهیم کرد.
پاسخ به این سوال که چرا دزدگیرها برای خانه ها و مشاغل مختلف مهم است، کار سختی نیست. به زبان ساده، اقدامات سریع در هنگام وقوع حوادثی مانند سرقت در مکان هایی مانند منازل مسکونی، ساختمان های تجاری و کسب و کارهای مختلف اهمیت زیادی داشته و سیستم های اعلام سرقت با هشدار دادن به افراد در مجاورت ساختمان، اعلام می کنند که خطری در کمین است و به این صورت باعث می شوند تا افراد بلافاصله با پلیس تماس گرفته و راه های خروجی سارق را ببندند تا امکان دستگیر کردن وی وجود داشته باشد.
بنابراین مهم است که با اصول سیستم اعلام سرقت آشنا شده و بفهمید که آنها چه هستند، کاربردهای آنها چیست و مهم تر از همه، طرز کار سیستم اعلام سرقت به چه صورت است.
سیستم اعلام سرقت شامل یک سری اجزای الکتریکی است که هر یک وظیفه ای خاص را بر عهده دارد. از طریق حسگرها و دتکتورهایی که در این سیستم ها به کار رفته است، امکان تشخیص حرکت یا باز شدن درب و پنجره ها وجود داشته، که بر اساس آنها زنگ هشدار بلند ایجاد می شود تا افرادی که دورتر از محل حادثه می باشند را از ورود غیر مجاز مطلع نماید. این سیستم ها که اغلب به عنوان یک سیستم ضروری امنیتی قلمداد می شوند، به یک وسیله جهانی برای اکثر اماکن تبدیل شده اند..
کارایی این سیستمها بسیار ساده و ابتدایی میباشد.در این نوع سیستمها در صورت فعال شدن سنسورهایشان تنها قابلیت به صدا درآمدن آژیرهایشان را دارند و باید امیدوار بود که صدای آژیر سارق را فراری دهد. این نوع دزدگیر ساختمان از سنسور و آژیر هشدار دهنده تشکیل شده است و برای حفاظت مکانهایی مناسب است که فرد خود حضور داشته و میتواند صدای آژیر را بشنود.
این نوع سیستم دزدگیر ساختمان خود بر دو نوع است.
سیستمهای هشدار دهنده به تلفن ثابت: در این نوع سیستمها با به صدا درآمدن آژیر با شماره تلفن فرد تماس گرفته و فرد را از فعال شدن سیستم امنیتی آگاه میکند. ازیک پنل و بلندگو آژیر و سنسورها تشکیل شده و میتوان تا ده شماره پنل کنترل وارد کرد در صورتی که شماره تلفن اول پاسخگو نباشد با شماره بعدی تماس گرفته میشود.
سیستم تماس گیرنده با تلفن همراه: در این سیستم که دزدگیرهای سیم کارتی هم نامیده میشوند با تماس به تلفن همراه داده شده به سیستم فرد را از ورود غیر مجاز آگاه میکند، مزیتی که این نوع سیستم نسبت به سیستم قبلی دارد نیازی به ارتباط سیم تلفن به پنل کنترل نداشته و از طریق امواج GSM یا همان امواج موبایل با فرد تماس میگیرد و شخص را آگاه میسازد.
این نوع سیستم ها از طریق شبکههای وای فای به گوشی شما متصل میشوند و بوسیله اپلیکیشن طراحی شده در گوشی همراه یا با ارسال پیامک فرد را از ورود غیر مجاز آگاه میسازد. از مزیتهای این سیستم کنترل از راه دور دزدگیر و شخصی سازی اماکن مورد نظر اعم از سیستم اطفاء حریق و خاموش و روشن کردن لامپها میباشد. در انواع دزدگیر اماکن این را می توان پیشرفته ترین نوع دانست.
سیستم دزدگیر اماکن وایرلس سیستمهایی هستن که بین پنل مرکزی و سنسورهای سیستم هیج سیمی به کار نرفته و از طریق امواج رادیویی بسته به نوع حسگر با پنل ارتباط گرفته و وجود حرکت را به پنل منتقل میکند. مزیت دزدگیر ساختمان بدون سیم، نصب راحت آنها و نبود امکان قطع ارتباط بین سنسور و پنل مرکزی میباشد.در موارد سیم دار هزینه زیادی صرف تعبیه و جاسازی سیم ارتباط میشود که سیستم وایرلس این نقص را برطرف میسازد. همچنین به خاطر نبود سیم نصب دزدگیر اماکن می توان سنسورهای بیشتری را در اماکن مورد نظر تعبیه کرد و سرعت آگاه سازی فرد را افزایش میدهد.
اما سیستم های اعلام سرقت از هر نوعی که باشند با استفاده از یک سری مراحل مشابه کار می کنند که در ادامه به این مراحل می پردازیم:
حرکت حس می شود:هنگام بسته شدن درب یا پنجره، تماس درب یا پنجره در قاب توسط حسگرهای درب و پنجره تشخیص داده می شود. همچنین می توان سنسورهای حرکتی را به صورت استراتژیک در اطراف محل قرار داد، که حرکت را تشخیص داده و شمارش معکوس زنگ هشدار را ایجاد می کند. محیط سایت نیز می تواند با استفاده از انواع سنسورها محافظت شود.
اطلاعات به کنترل پنل منتقل می شود:تمام اجزای نصب شده، از جمله سنسورها، به یک صفحه کنترل متصل می شوند و تمام اطلاعات از آشکارسازها و سنسورها به اینجا ارسال می شود. اگر این تماس مختل شود و مدار قطع شود، سپس شمارش معکوس زنگ هشدار ایجاد می شود.
هشدار به صدا در می آید: اگر کد قطع شدن وارد نشود، زنگ هشدار به صدا در می آید. این سیستم به یک زنگ یا آژیر خارجی متصل است که معمولاً روی دیواری در خارج از ساختمان قرار دارد. این دستگاه است که افراد را از وقوع خطر آگاه می کند.یک صداگیر داخلی نیز وجود دارد که به هرکدام از ساکنان ساختمان هشدار می دهد که یک خطر در ساختمان وجود دارد و این مورد نیز برای جلوگیری از ورود سارق عمل می کند.
غیرفعال کردن هشدار: کاربران هم با استفاده از یک کد شماره گذاری شده سیستم هشدار را با استفاده از کنترل پنل فعال یا غیرفعال می کنند. در این حالت می توان از تلفن های هوشمند برای تنظیم مجدد زنگ هشدار از طریق برنامه ها استفاده کرد.
جالب است بدانید در که در زمینه دسته بندی انواع سیستم های ضد سرقت دیدگاه های مختلفی وجود دارد و در کنار آن معیارهای مختلفی نیز ممکن است مورداستفاده قرار گیرد؛ اما در این بخش از این نوشتار هدف من دسته بندی این نوع از دستگاه ها بر اساس چگونگی فعال سازی آن ها هست که این موارد به صورت:
کاملاً مشخص است که فعال و غیرفعال سازی این نوع از سیستم ها با استفاده از کنترل از راه دور بوده و به طورکلی قابلیت کنترل از راه دور استفاده های بسیار گسترده ای دارند. این نوع از سیستم به دلیل راحتی کاربری آن ها به طور عمده در اماکن مسکونی مورداستفاده قرار می گیرند.
صفحه کلیدها این سیستم های اعلام سرقت که وظیفه فعال یا غیرفعال کردن سیستم را بر عهده دارد را می توان درجاهای مختلف ساختمان نصب کرد. این نوع از سیستم به طور عمده در ساختمان های بزرگ و حساس استفاده می شوند و قابلیت کنترل از راه دور را ندارد. ناگفته نماند در مورد هر دو نوع بالا از سیستم های اعلام سرقت می توان که قابلیت فعال یا غیرفعال کردن از طریق تلفن ثابت یا همراه را اضافه کرد.
اما سیستم های اعلام سرقت در کجا استفاده می شوند؟ سیستم های اعلام سرقت را می توان در طیف متنوعی از مکان ها استفاده کرد، از جمله:
مناطق صنعتی مانند دفاتر، انبارها و کارخانه ها
خانه های مسکونی و گاراژها
اماکن تجاری شامل مغازه ها، رستوران ها و هتل ها
تجهیزات ذخیره سازی
و غیره
در بالا خلاصه ای ساده از موارد استفاده از سیستم های اعلام سرقت بیان شد اما این سیستم ها می توانند در هر مکانی که بتواند امنیت را بهبود ببخشد، مورد استفاده قرار گیرند.
آلمان های اصلی در یک سیستم ضد سرقت قدرتمند
تجهیزات ضد سرقت دارای شش فاکتور اساسی و مهم می باشند که در تکمیل نمودن یک سیستم ضد سرقت کاربردی نقش بسیار مهمی را بازی می کند که در این قسمت به معرفی این فاکتورها در یک سیستم کارا می پردازیم.
آژیر ، سیستم اعلام
باطری های ذخیره برای مواقع اضطراری
سرور
سنسور، دتکتور و یا آشکار ساز
ریموت یا کنترل کننده از راه دور
تماس گیرنده ، تماس خودکار با نیرو های حفاظتی و امنیتی در صورت برنامه ریزی برای این کار
در سیستم اعلام سرقت به دلیل اینکه به افراد موردنظر بتوانند متوجه حضور خطر شوند، باید از یک آلارم صوتی که به آن آژیر گفته می شود استفاده کرد. درواقع آژیر کمک می کند تا سریعاً خطر اعلام شود. جالب است بدانید که آژیرهای استفاده شده در سیستم اعلام سرقت معمولاً به دو بخش الکترومکانیکی و الکترونیکی تقسیم می شوند. همچنین این نوع از سیستم ها را می توان به دو نوع سایرن (راه اندازی در محیط داخل) و بلندگو برای نصب در محیط خارج و در فضای باز تقسیم کرد. سایرن ها با استفاده از دو سیم که حاوی قطب های مثبت و منفی می باشد به سرور وصل می شوند. در این آژیر ها از مدارها و المان های الکترونیکی استفاده سده که ولتاژ های ۱۲و۹و۲۴ ولت انتشار میکنند.
در خصوص نخوه اتصال این آژیرها بهتر است بدانید که سایرنها با استفاده از دو سیم حاوی قطب های مثبت و منفی به سرور وصل می شوند. نحوه اتصال باندگوها هم مانند اتصال سایرنها است با این تفاوت که در نصب آنها توجهی به قطبها نمیشود. یکی از راهکارهای بکار گرفته شده برای پیشگیری از خراب شدن آژیرها توسط سارق استفاده کردن از یک ترمپر درون آنها است.در این سیستم بلندگوها اغلب هشت اهم و ۱۰ تا ۲۰ وات بوده و معمولاً در ارتفاع ۳.۵ متری قرار می گیرند.
نقش باطری ذخیره که درون سرور جاسازی شده است تعمین انرژی لازم سیستم اعلام سرقت در هنگام قطعی برق است. همانطور که گفته شد فعالیت آن زمانی آغاز میشود که مواقع ضروری به حساب آمده و یا با قطعی برق رو به رو باشیم.
همانطور که میدانید کار سرور دریافت و ثبت اطلاعات است که در سیستم اعلام سرقت اماکن میتوان به آن اطلاعاتی را وارد کرد که در خصوص نیاز از آنها استفاده شود. برای مثال میتوان تعیین کرد که چه زمانی صدای آژیر قطع شود و یا سنسورها چه زمانهایی فعال باشند.
حسگرهایی بوده که با کوچکترین حرکات فعال شده و نسبت به تغییرات محیط اطراف خود حساس هستند .تحریک مدارهای درون این حسگرها که به علت تغییرات محیطی ایجاد میشود باعث باز و بسته شدن یک کنتاکت میشود. خوشبختانه امروزه برای افزایش حساسیت و عملکرد بهتر سیستم اعلام سرقت از کنتاکت بسته استفاده میشود.
ریموت در سیستم اعلام سرقت یکی از تجهیزاتی است که کاربردی بوده و جزئی از امکانات سیستم اعلاو سرقت اماکن به حساب میآید. برای استفاده از ریموت و ایجاد ارتباط با سیستم ، یک کارت رادیویی بر روی برد الکترونیکی نصب شده است.
یکی از مکملهای سیستم اعلام سرقت اماکن دستگاه تماس گیرنده است. این تماس گیرندهها در زمان فعال سازی آلارمها فعال شده و به شمارههای از قبل تعیین شده پیامک داده و یا با آنها تماس میگیرد. جایگاه این تماس گیرندهها کنار سرور بوده که پس از نصب و راه اندازی نیاز به تنظیمات خاصی دارد. از جمله این تنظیمات میتوان به ضبط پیام صوتی، نوشتن پیام مورد نظرو وارد کردن شمارههای مد نظر در هنگام به کار افتادن آلارمها اشاره کرد.
اگر هم زمان با روشن شدن آلارم، سرور تماس گیرنده را وارد مدار می کند و با شماره های از قبل داده شده به دستگاه تماس حاصل می کند و با یک پیام صوتی از قبل ضبط شده آن ها را از سرقت باخبر میکند و معمولا از شاسی به نام lrn برای برنامه ریزی دستگاه استفاده میشود. به طورکلی تماس گیرنده کنار سرور قرار دارد و پس از نصب باید مورد برنامه ریزی قرار بگیرد؛ یعنی روی آن پیغام ضبط شود و شماره های موردنیاز برای تماس گیری به آن داده شود. تمامی سرور نیز با برق شهری ۲۲۰ ولت کار می کند و برای حفاظت و جلوگیری از اتصال کوتاه از دو فیوز روی برد الکترونیکی استفاده میشود. برای حفاظت جریان عبوری ترمینال تامین کننده ولتاژ حسگرها از یک فیوز ۵ آمپری بهره برده و باری حفاظت از باطری سیستم اعلام سرقت فیوز دیگر ۴ آمپری را وصل میکنند.
همچنین باطری ذخیره و یا اضطراری درون سرور جاسازی شده است. تا در زمان قطع برق، سیستم را فعال نگه دارد. به یاد داشته باشید که سرور باید در مکانی نصب و راه اندازی شود که در معرض دید نباشد تا سرقت کنندگان نتوانند آن را پیدا کنند و یا برای تخریب آن وقت کافی نداشته باشند.
در این مطلب به معرفی سیستم های اعلام سرقت و انواع مختلفی که برای آنها وجود دارد پرداخته شد. در ادامه به طرز کار سیستم اعلام سرقت به صورت مرحله به مرحله پرداخته شد و باید این نکته را در نظر داشت که تمامی این مراحل در کسری از ثانیه اتفاق افتاده و سیستم های اعلام سرقت از سرعت عمل بالایی برخوردار خواهند بود و نصب این سیستم ها نیازمند تخصص و مهارت زیادی بوده و برای این کار باید از نصاب های سیستم اعلام سرقت و یا متخصصین برق استفاده نمود.
گردآوری شده توسط پوریا مهتدی
نام و نام خانوادگی :* !!!
پست الکترونیک :
نظرات: * !!!
آدرس فروشگاه : شیراز ، خیابان هنگ ، نبش کوچه 4
تلفن : 07132360949
ایمیل : info@imensazanshiraz.com
© طراحی سایت : گروه طراحی سیرن
تمامی حقوق مادی و معنوی محتوای موجود در این وبسایت متعلق به شرکت ایمن سازان است و هرگونه کپی برداری از آن غیر مجاز است.